Hoppa till sidans innehåll

Träningsgrupp U10


U10-grupp 9-10 år

Träningstider :

Måndagar:  18.30 – 20.00

Onsdagar:  18.00 – 19.30

Medlemskap och liftkort krävs för att delta på våra träningar.

Tränare
Henrik Lilje, 070-634 84 00, This is a mailto link
Linus Carlsson, 070-2723315, This is a mailto link 


Generell information

Målet med träning i U10-gruppen är att barnen genom friåkning, övningar och portar skall gå över från plogsväng till carvingsväng och så att barnen lär sig kontrollera skidorna till glädje för såväl framtida tävlingsverksamhet i de högre träningsgrupperna som ett långvarigt glädjerikt skidåkarliv på alla underlag, med eller utan portar.

Träningen består i friåkningsövningar samt banåkning med portar för att ha skoj på skidor. I U10-gruppen deltar barnen i klubbens egna Fredagstävlingar. Barnen i U10 gruppen kan även välja att prova tävlingar i närområdet såsom att deltaga i FP-Cup och DM. Barnen i U10 gruppen har även möjlighet att deltaga i Arboga Alpinas brädd läger.

 

Förkunskapskrav
U10-grupps barn skall kunna svänga plogsväng ned för Teknikbacken samt att även kunna åka liften ensam ända upp till toppen.

Utrustning
Barnen måste ha hjälm och ryggskydd.  I U10-gruppen rekommenderar vi att för de första åren använda ett par skidor av slalomkaraktär (svängradie 7,5-11,5 meter). Vi rekommenderar ”riktiga” alpina skidor då exempelvis twin-tip skidor inte är anpassade för alpin åkning som en vanlig slalomskida. 

En slalomskida för en U10 åkare bör vara något kortare (5-10 cm) än åkaren. En storslalomskida ska vara något längre (10-15 cm) än åkaren. Stavar är i denna gruppen nödvändigt att ha.

Flerspännespjäxor rekommenderas starkt, inte step in. De ska vara i lagom storlek (ingen växmån). När man pratar pjäxor pratar man ofta vilken ”flex” pjäxan har. Med detta menas enkelt beskrivet hur hård/mjuk pjäxan är. Tänk på att detta ej är någon vetenskaplig skala. För barnen i U10-gruppen är en ”flex” på 50-70 det vanligaste (beroende på styrka/åkfärdighet mm). 

BenskyddI U10 åker barnen slalom i bana med sk kortkäppar. När barnen åker slalom börjar de snabbt åka över käpparna. Käpparna är dock mjuka och det gör ej ont när man får dem på benen. Dock kan de slita lite på byxorn varför en del föredrar att använda benskydd.

Tänk också på att barnen skall ha varma och torra kläder. Då undviker vi onödigt gnäll i backen.

 

Övrigt
Förväntningar på föräldrars engagemang: Samtliga föräldrar förväntas deltaga i minst 2 av höstens arbetspass när backen skall göras i ordning samt 1 pass på våren vid slutet på säsongen. När barnen är med och tävlar på "hemmaplan" hjälper givetvis föräldrarna för att göra tävlingen så kul och bra som möjligt för barnen. Arbetsuppgiften kan tex vara plogpatrull, portdomare, ta hand om nummerlapparna, kiosken eller dyligt.

Alla barn i träningsgruppen skall vara medlemmar i Arboga Alpina och finnas registrerade med kompletta kontaktuppgifter (Namn, personnummer, mobilnummer och e-mail till förälder). Givetvis måste barnet ha giltigt liftkort synligt vid träning

Uppdaterad: 25 JAN 2018 09:30 Skribent: Fredrik Lundberg

Aktuell temp Teknikbacken:

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Besök oss på Facebook

 

 

klart.se 

Postadress:
Arboga Alpina - Skidor
Sandra Fresk, Brattbergsvägen 48
73248 Arboga

Besöksadress:
Dyens Väg 4
73248 Arboga

Kontakt:
Tel: 058916840
E-post: This is a mailto link

Se all info